Att starta en blogg

Jag har en längre tid, eller kortare, arbetat med WordPress-bloggar och även bloggat en del själv. Jag vill även tro att jag inspirerat en klasskamrat att starta en egen blogg, Wallmander.net. Personligen tycker jag att alla som känner för det borde prova på att blogga med WordPress. Det är gratis, reklamfritt och kul. Andra fördelar är att man på ett enkelt sätt kan hålla kontakt med människor på ett helt annat sätt än man brukar. Om du åker iväg på resa kan du lägga upp bilder på bloggen som släkt och vänner sedan kan titta på. De behöver heller inte vänta på långsamma brev eller dyra telefonsamtal.

Det är dock några tips jag vill ge till er som börjar blogga.

 • Om du inte har ett eget webbhotellskonto så skapa en blogg på wordpress.com och INTE någon reklamfinansierad bloggtjänst! Jag förstår fortfarande inte varför en del vill ha reklam på sina bloggar när det finns reklamfria gratisalternativ! I WordPress kan du dessutom med lite hjälp komma åt precis ALLTING det kan du inte i till exempel reklamfinansierade blogg.se.
 • Skriv inte om oväsentligheter. Vad som är oväsentligt är upp till var och en och jag tycker kommentarer som Idag stannade jag hemma från gymmet eftersom jag var för trött så jag vattnade blommorna och åt lasagne istället är fullständigt ointressant. Frågan är om ens familjen till en sådan skribent är intresserad att få veta sådant. Själv försöker jag skriva om sådant andra kan dra nytta av eller som jag vet att någon är intresserad av. Om det är en bra metod? Döm själv!
 • Sträva INTE efter att skriva varje dag. Då riskerar du att hamna i punkten ovan plus att du riskerar att tröttna. Skriv när du kommer på något och när du känner för det och strunta i hur ofta det blir. Det viktiga i skrivandet är kontinuiteten.
 • Försök även komma på ett intresse, en nisch som intresserar dig och håll dig till detta.
 • Kör en rättstavningskontroll av texten innan du publicerar ett inlägg. Det är jättelätt att halka på tagnenterna ohc skriva nåågot fel du annar sinte skulle skriva. En text med en massa slarfel ger dessutom ett oseriöst intruckk och är jobbig att läsa.
 • Experimentera och prova dig fram. Var inte rädd för att göra fel!
 • För oss svenskar som vill börja blogga med WordPress är svenska WordPress-sidan ett utmärkt ställe att börja på!
This entry was posted in IT och teknik and tagged , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Att starta en blogg

 1. Eric says:

  Ha ha, tro vad du vill, men främst att jag startade bloggen är för experimentella syften samt att jag har upptäckt på det sista att jag behöver uppdatera mina kunskaper om WordPress. Ett exempel var när du en gång nämnde att den kan fungera som ett enklare CMS-system, vilket jag har fortfarande lite svårt att tro än idag beroende på användningsområde.

  Skriv inte om väsentligheter. Vad som är oväsentligt är upp till var och en och jag tycker kommentarer som Idag stannade jag hemma från gymmet eftersom jag var för trött så jag vattnade blommorna och åt lasagne istället är fullständigt ointressant. Frågan är om ens familjen till en sådan skribent är intresserad att få veta sådant. Själv försöker jag skriva om sådant andra kan dra nytta av eller som jag vet att någon är intresserad av. Om det är en bra metod? Döm själv!

  Tänker man blogga som det är tänkt med ditt exempel så ska man använda Twitter. Använd gärna citattecken istället bara för kusinstil nästa gång.

 2. Webbmaster says:

  Så, nöjd? 😉
  Man kan använda <em> (kursiv stil) och <blockquote> (citat) i kommentarer också.

  Kanske är Twitter lämplig om man skriver en mening men jag tror (utan någon vetenskaplig grund) att det finns dom som skriver hela “uppsatser” med meningar likt den i exemplet. Då finns fortfarande ingen relevans men inlägget blir för stort för Twitter.

 3. Eric says:

  @Webbmaster – Ja men lägg in snabbknappar för det WTF!

  Jag skulle säga att Twitter passa utmärkt. Delar man upp det i tre inlägg så har man en närmast en perfekt kartläggning av sina levnadsvanor, precis vad Twitter är mer eller mindre till för!

  • Webbmaster says:

   Men det du beskriver är hur folk BORDE göra medan jag pratar om hur de FAKTISKT gör. Det är två olika saker. Jag håller med om att många borde använda Twitter istället men faktum kvarstår att en del använder vanliga bloggar i alla fall.

   Vad gäller snabbknapparna ska jag kolla upp det. Som administratör kan jag svara via panelen där dessa knappar finns men det blir ju lite svårare när man inte är admin. 😉

 4. Mattias says:

  Ett exempel var när du en gång nämnde att den kan fungera som ett enklare CMS-system, vilket jag har fortfarande lite svårt att tro än idag beroende på användningsområde.

  WordPress funkar alldeles utmärkt som CMS inte bara ett enkelt CMS utan även som ett avancerat CMS. Tickstars http://www.tickstar.com/ hemsida är ett utmärkt exempel på en svensk sådan sida. Hela deras sajt är byggd med WordPress. Du hittar massor med fler exempel på http://wordpress.org/showcase/tag/cms/ 😉

  Det ända som egentligen sätter gränser för hur avancerad du kan göra en sida med WordPress är ens egna idéer och kunskaper.

 5. Webbmaster says:

  Ursprungligen postad av Mattias
  WordPress funkar alldeles utmärkt som CMS inte bara ett enkelt CMS utan även som ett avancerat CMS. Tickstars http://www.tickstar.com/ hemsida är ett utmärkt exempel på en svensk sådan sida. Hela deras sajt är byggd med WordPress. Du hittar massor med fler exempel på http://wordpress.org/showcase/tag/cms/ 😉

  Det ända som egentligen sätter gränser för hur avancerad du kan göra en sida med WordPress är ens egna idéer och kunskaper.

  Jag hade tydligen fel om WordPress på ett positivt sätt! 🙂

 6. Webbmaster says:

  Ursprungligen postad av Eric
  @Webbmaster – Ja men lägg in snabbknappar för det WTF!

  Nu finns både snabbknappar för fet stil, kursiv stil, länkar med mera. En knapp för förhandsgranskning har jag också hittat. Hoppas att det blir bra! 🙂

 7. Pingback: Tankar och kuriosa - Bloggarkivet » Fem korta råd till webbplatsdesign

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.