Avinstallera Vistas spel

Ibland installerar man spel på sin dator och när man tröttnat dem avinstallerar man dem. Det går relativt enkelt genom Kontrollpanelens “Program och funktioner”. Då man avinstallerat spelet frigörs hårddiskutrymme och spelet försvinner från datorns systemfiler. I alla fall det mesta. En del skräp blir kvar men det är en helt annan historia.

Problemet är XP:s och Vistas inbyggda spel Harpan, Hjärter med flera. Hur avinstallerar man dem? De finns inte med i “Program och funktioner” och kan därmed inte tas bort på det vanliga sättet. I Vista kan man som administratör i följande ordning klicka på

Start (Vistasymbolen längst ner till vänster)-> Kontrollpanelen -> Program och funktioner ->Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner -> Fortsätt

och få upp ett fönster vid namn “Windows-funktioner”. I fönstret lista letar du upp “Spel”. Expandera fliken genom att klicka på plustecknet och avbocka sedan de spel du inte vill ha. Klicka sedan på OK. Nu kommer det att dröja ett tag innan det händer något. Låt datorn stå och ta en kopp varm choklad. När datorn jobbat färdigt har spelen försvunnit från Startmenyn och Spelutforskaren.

Den stora frågan är om spelen verkligen försvinner från datorn. Eftersom de går att återaktivera spelen på samma sätt är min personliga tolkning att spelen ligger kvar i datorn tills de återaktiveras.

Vad är det då för fördel med att avaktivera Windows inbyggda spel?

  • Eftersom du måste vara administratör för att åter/aktivera spelen kan man förhindra andra användare från att spela spelen. Nyttan av det rent tekniskt kan inte jag se.
  • Eftersom du bara avaktivera spelen ligger de fortfarande kvar i datorn och tar plats. Jag tror inte att man vinner särskilt mycket prestanda på att avaktivera spelen då de ändå är väldigt enkla.

Det som skulle behövas vore en riktig avinstallation i stil med den man gör med vanliga program. Jag har dock inte lyckats hitta hur man gör det. Är det någon av er läsare som vet hur man avinstallerar Harpan, Hjärter, Kungen med flera spel från Windows?

Se även inlägget Avinstallera spel i Vista.

This entry was posted in IT och teknik and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.