Barn ÄR TILLÅTNA på bröllop

I blogginlägget “Barnförbud på bröllop” skriver Petra Axlund om huruvida man kan/får/bör förbjuda sina gäster att ta med sig sina barn på bröllopet. Detta eftersom skrikiga barn skulle kunna förstöra stämningen.

Jag tycker att som värd/värdinna är det INTE okej att ens råda sina gäster att låta barnen vara hemma. Dels har inte alla möjlighet att ordna barnvakt och dels är det faktiskt en familj du försöker dela på. Om du har vänner med barn så får du helt enkelt acceptera att DITT bröllop kan bli skrikigt. Att inte bjuda dina vänner för att de har barn är oartigt, fult, diskriminerande och uteslutet.

Å andra sidan ligger problemet inte bara på dig som värd/värdinna. En gäst som tar med sig ett skrikigt barn till ett bröllop är också MYCKET oartig. Om man inte säkert vet att barnen kommer att hålla sig lugna bör man som gäst antingen lämna barnen hemma eller stanna hemma själv. Argumentet “Men jag vill ju se mina vänner gifta sig” funkar inte. När du tog ett beslut om att skaffa barn tog du samtidigt ett beslut om att ge avkall på vissa saker. Bröllop är ett exempel. Tänk på att det här INTE handlar om det gamla “Barn ska synas men inte höras”! Barn ska höras men liksom allt annat finns det gränser för hur mycket barnen får låta.

Ett bröllop och många andra liknande tillställningar bör därför med dessa enkla “regler” att bli fina och lugna. Men som värd/värdinna kan bör du aldrig uppmana någon att stanna hemma.

This entry was posted in Allmänt and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Barn ÄR TILLÅTNA på bröllop

 1. Gealach says:

  Nu är det ju så att alla inte har vett att gå ut med sina barn om dessa skulle börja skrika. Vi bad våra gäster att lämna barnen hemma, dels för att vi inte ville ha vår vigsel dränkt i skrik och spring och “Mamma jag är kissnödig”, dels för att vi hade begränsat med plats i festlokalen och hellre ville fylla den med våra vuxna vänner.

  Jag tycker att man som inbjudare ska få göra som man vill i den frågan.

 2. Webbmaster says:

  Originally Posted By Gealach
  Nu är det ju så att alla inte har vett att gå ut med sina barn om dessa skulle börja skrika. Vi bad våra gäster att lämna barnen hemma, dels för att vi inte ville ha vår vigsel dränkt i skrik och spring och “Mamma jag är kissnödig”, dels för att vi hade begränsat med plats i festlokalen och hellre ville fylla den med våra vuxna vänner.

  Jag tycker att man som inbjudare ska få göra som man vill i den frågan.

  Jag kan se problemet men jag tycker fortfarande att problemet beror på bristande respekt hos föräldrarna. Som jag skrev tidigare borde föräldrarna ha berättat för barnen vad ett bröllop innebär. Om man som förälder vet att barnen inte har festblåsa borde man lämna dem hemma och/eller stanna hemma själv. Som förälder har man ett ansvar, som ibland innebär uppoffringar.

  Dessvärre har inte alla den etikett och kunskap som behövs i det här fallet. Det är dock samma sak i hela livet. Alla vet inte hur ett gott bordskick är. Skulle du skriva “Gäster får ej prata med mat i munnen” på inbjudningskorten? Jag tycker gott bordskick är lika självklart på fest som att man har förstånd att inte ta med barn som är skrikiga och omständiga.

  Som förälder bör man också fundera på varför man tar med barnen? Uppskattar barnen att vara på bröllop? Kommer de, när de blir äldre, att uppskatta att de fick vara med? Tar jag med barnen för att ha uppsikt över dem? Är jag medveten om vad det kan få för konsekvenser att ta med barnen?

  Detta är dock skiljt från hur man ska agera som värd(inna). Jag tycker inte att värd(inna)n har rätt att be någon att lämna barnen hemma, det är upp till föräldrarna att avgöra om barnen klarar en sittning eller inte.

  Problemet, som jag ser det, är att många inte vet vad ett föräldraskap innebär och det kan man med största sannolikhet INTE ändra med en mening på ett inbjudningskort.

 3. Jessica says:

  Om man inte kan fixa barnvakt till sina barn, så får man väl stanna hemma om brudparet vill ha en barnfri fest. Svårare är det inte.

 4. Webbmaster says:

  @Jessica – Ungefär så, ja. Jag håller med.

 5. MrBosseBosse says:

  Som värd/värdinna kan jag bestämma vad jag vill (inom lagens råmärken) om mitt bröllop, fest eller vad det än må vara. Vill jag att alla kommer nakna så skriver jag det inbjudan. Sen kanske ingen vill komma under de premisserna, men ingen kan hindra mig att bestämma över min egen fest. Att man inte vill ha skrikiga barn i olika sammanhang är inte konstigare än att jag kan kräva en vissa typ av kläder. Om jag bjuder bestämmer jag. Ska det vara så svårt att förstå?

 6. Webbmaster says:

  @MrBosseBosse – Absolut, du bestämmer. Det jag menade var att jag inte tycker man kan bestämma vad som helst när det gäller barn och barnfamiljer.

  Det är något jag tydligen varit otydlig med. Jag tycker värden/värdinnan bestämmer men jag tycker att bestämmanderätten är begränsad. Sedan varken kan eller har jag rätten att besluta om någon annans fester. Jag kan bara tycka.

  Kul att du kommenterade inlägget. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.