Burka vs Ku Klux Klan

Bilden nedan är intressant. Den har enligt sin upphovsman gjorts på tal om SD:s valfilm. Man kan se på bilden på två sätt.

Antingen är burka något accepterat och då borde Ku Klux Klan-dräkt också vara lika accepterat eftersom den är så gott som likadan.
Alternativt är Ku Klux Klan med tillhörande “dräktordning” något negativt och då borde också burka vara något oaccepterat.

Finns det något annat sätt att se på saken?

Själv har jag svårt för personer med heltäckande kläder. Min värld bygger på att man kan identifiera varandra. Hur ska man annars kunna lita på en person om man inte kan veta om personen är den hen utger sig för att vara?[1] Å andra sidan, hur viktigt är det egentligen att kunna lita på varandra?

Tolka mitt inlägg som du vill men var medveten om att icke-konstruktiva kommentarer kan komma att raderas i den här, emellanåt infekterade, diskussionen.


1. Vill man, till exempel, lämna sitt barn till dagispersonal som man bara ser ögonen på? Om man träffar bankpersonal för att prata om sin ekonomi, känner man sig trygg om man inte vet om personen på ID-kortet och personen bakom tyget är samma människa?

This entry was posted in Allmänt and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Burka vs Ku Klux Klan

 1. Patrick says:

  Ja, det var ett lite ovanligt inlägg i debatten. Jag kan hålla med om att medlemmar av KKK inte har så mycket att klaga över, och kan förstå din synvinkel. Det är en intressant fråga om kulturella skilnader. Jag har hört muslimer uttrycka att saker som att västerländska kvinnor “klär sig prostituerade”. Vad finns det mer för kläder eller företeelser som främmande kulturer kan hänga upp sig på? Att svenskar äter kräftor och surströmming? Att vi kan jobba på vilken veckodag som helst? Många kan kommentera på många aspekter, men, jo, det är ju artigt att ta seden dit man kommer…

 2. Olivia H-L says:

  Eller så kan man se det som följer. Konstigt av någon som väljer att själv dölja sig att kritisera detsamma?
  Jag ser paradoxen i det hela.

  Jag förstår tanken bakom burka. Det är lite intressant. När jag kom hem från Indien efter 9-11 månader (resan, indien var 5) var det jätteskönt att gå “klädd”. Att automatiskt iklä sig sin heder, och inte behöva omforma sig efter detta samhällets ideal och ständigt känna sig tvungen att bysta upp sig-klämma sig i korta shorts-urringade linnen för att .. ja vadå? synas? nä knappast. men för att det är “så man gör här”. Men det hindrar inte äckliga killar (med t ex efternamnet Karlsson/liknande) från att stirra sig blinda, klämma, ta sig friheter och allmänt bete sig svinigt.
  OCH det var väldigt skönt att komma hem och kunna klä sig i halvkorta shorts och tröja och också känna mig fullkomligt bekväm och tillåten – för att jag vet att ingen kommer stirra, lägga min klädsel mig till last, och för att jag vet att killen mittemot mig kan samhällets regler – och att bara knän och ett leende inte betyder “öppet”.

  Det är inte så enkelt, hela diskussionen burka/inte är väldigt komplex. Dagens samhälle är ett mångkulturellt samhälle. Migrationsmönster och demografi talat sina tydliga språk. Idag är redan migrationen världen över i en aldrig tidigare uppleven takt, och alla prognoser tyder på att det är ohejdbart. Då gäller det att tänka i förväg, bana vägen för en hälsosam inställning till det mångkulturella samhället, en bra och välfungerande integration, migrationssystem som funkar… etc. Isolering är inte en lösning.

  Det gäller att se fördelarna och inte olikheterna.

  Och samtidigt är det en väldigt stor del av vår kultur att kunna se folk. Att ha den möjligheten, bemöta varandra ansikte mot ansikte. Jag har själv ingen tydlig och klar åsikt i just burka-frågan ännu.
  Men jag tänker att det inte alltid behöver vara antingen eller i världen. Man tar och ger varandra. Kanske kan vi tillsammans skapa ett samhälle där kvinnor kan känna sig trygga i shorts/inte, men inte känner ett tvång att visa sin hud.

  Jag känner mig fortfarande väldigt naken och utsatt i bikini/för urringat.

 3. Olivia H-L says:

  Förresten kan man kommunicera väldigt mycket med bara ögonen Björn…

  Och världen anpassar sig ständigt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.