Dagens recept, grönsaksgratäng

Ibland är jag kräsen när det gäller mat. Det finns ett flertal krav som jag ställer på de recept jag provar. Kraven är att maten ska vara

  • Snabbt tillagad
  • Miljövänlig
  • God
  • Billig
  • Hälsosam

Kraven gör det ibland svårt att hitta bra recept men jag tror jag lyckats hitta ett på grönsaksgratäng.

  1. Välj ut grönsaker du gillar och tärna eller skiva upp dem. Exempel på kombinationer är lök, svamp och purjolök samt aborigin, squash och paprika.
  2. Fräs grönsakerna i valfri olja.
  3. Blanda i krossade tomater och ett ägg. Konsistensen ska helst vara något trög.
  4. Krydda rikligt och salta lite extra. Det är viktigt för annars får gratängen inte mycket till smak.
  5. Häll över röran i en ugnssäker form och strö över riven ost.
  6. Sätt in i ugnen på 217 grader Celsius och låt stå i cirka 30 minuter.
  7. Klart!

Det är nödvändigt att temperaturen är EXAKT 217° C! Några grader fel åt något håll och gratängen kommer att explodera! Har du en ugn med {sv:Kelvin}-skalan ska ugnen stå på 490,15 K och en amerikansk ugn kan sättas på 102,78° F

This entry was posted in Allmänt and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Dagens recept, grönsaksgratäng

  1. Patrick says:

    Först frågar du om recept på vegetarisk lasagne, och sedan skriver du ett eget recept. Och dessutom är en reception till TR inbokad… Jag blir nästan rädd att jag haft vissa “influenser” på dig i somras! 😉

    Angående ovanstående recept, skulle jag rekommendera att man blandar ner en vegetarisk buljongtärning (när man fräst grönsakerna), för att hjälpa fram smaken.

  2. Webbmaster says:

    Ursprungligen postad av Patrick
    Först frågar du om recept på vegetarisk lasagne, och sedan skriver du ett eget recept. Och dessutom är en reception till TR inbokad… Jag blir nästan rädd att jag haft vissa ”influenser” på dig i somras! 😉

    Antingen det eller så var det mina tidigare idéer som fick dig att tipsa om TR. 🙂

    Angående ovanstående recept, skulle jag rekommendera att man blandar ner en vegetarisk buljongtärning (när man fräst grönsakerna), för att hjälpa fram smaken.

    Att jag inte tänkte på det! Jag ska prova det nästa gång. Tack för tipset.

  3. Tänk också att dra ned på saltet när du kör färdig grönsaksbuljong, eftersom att det är väldigt salt i sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *