Den fantastiska tekniken

Ibland är teknikens under fascinerande eller i alla fall användbara. Hela dagens tågresa har jag tillbringat med att “programmera” bloggen. Det har jag kunnat göra genom att via Bluetooth ansluta datorn till mobiltelefonen och därigenom nå Internet. Viss, man får flashbacks till modem-tiden men det går.

Det enda jag oroar mig för nu är att jag inte kommer att kunna göra så i fortsättningen.  Risken är att jag får betala min mobiltelefonoperatör mer för tre timmars mobilsurfande i modemtakt än vad jag betalar min ordinarie bredbandsleverantör för tre månaders datorsurfande i 100 MBit/s.

Jag tycker det är tråkigt att mobiltelefonoperatörerna beter sig som de gör. I Sverige har vi ett bredbandsnät i världsklass som inte kostar skjortan. Det mobila bredbandet däremot fungerar oftast bara fram tills att man laddat ner 5 GB sedan stryps uppkopplingen tills månaden därpå. Kostnaden ska vi inte prata mer om.

Att mobilt bredband inte går i 100 MBit/s kan jag förstå men ta INTE hutlöst betalt för uppkopplingen och slopa alla begränsningar. Om Sveriges mobila bredbandsoperatörer skulle göra detta tror jag vi skulle få riktigt häftig teknik i framtiden.

This entry was posted in IT och teknik and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Den fantastiska tekniken

  1. Eric says:

    Lite mer kött på benen:

    Ska vi ta Telia som syndabock för detta exempel, så kostar det 20 kr per påbörjad megabyte och beroende p hur mycket man surfar så kan man själv räkna ut hur mycket det kostar. En gigabyte kostar ca 20 000 kronor. 🙂 Men som tur är har har telia en spärr på 9 kronor per dygn och fastprisavtal, och då får man surfa hur mycket man vill. Det låter ju bra, men att “surfa hur mycket man vill” är en förmån med en stor hake, efter max förbrukad datamängd (beroende på avtal, men låt säga 1 gb) så får man fortfarande surfa, men detta till en strypt hastighet. Vad denna hastighet är upp till varje operatör att bestämma, men gemensamt är att denna hastighet är nära strypt eller strypt till en hastighet som är långsammare än gammalt hederligt telefonmodem. Saaaaaaad but true. 🙁

  2. Eric says:

    @Webbmaster – Jupp. Som sagt, det var bara mer kött på benen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.