Fransmän, bevakning och vår

I dagens Metro kan man läsa om Michelinguiden som betygsätter världens restauranger i ett treskaligt system. I Sverige finns det 14 stjärnrestauranger varav 0 trestjärniga. USA har 111 stjärnrestauranger varav 6 trestjärniga, Spanien 131 stjärnrestauranger varav 6 trestjärniga och Frankrike har 547 stjärnrestauranger varav 25 trestjärniga. Behöver jag nämna att guiden är fransk? Kan det vara så att fransmännen är lite hemmakära med tanke på deras överlägsna mängd stjärnbelönade restauranger? Eller är det bara lättare för fransmännen att betygsätta franska restauranger eftersom de ligger närmare?

I slutet av Metro finns insändarsidan. Idag har signaturen I SE YOU 2 skrivit insändaren Unga är som Bambi på hal is. Kort sammanfattat retar sig signaturen på att en del unga fläker ut sitt liv och leverne på Facebook, bloggar och liknande men sedan är rasande mot FRA och bevakningskameror.  Signaturen menar att unga idag har bristfälliga kunskaper i marknadsföring och profilering och tycker detta ämne borde vara ett kärnämne i skolan för att råda bot på okunskapen.

Jag håller med om att skolan inte hunnit med teknikutvecklingen och att det inte skulle skada med obligatorisk utbildning inom det ämne inlägget berör. Det jag däremot irriterar mig på är att folk inte verkar förstå skillnaden mellan att lämna ut sitt privatliv i en blogg och att få privatlivet registrerat med bevakningskamrer på tunnelbanor och liknande. Som jag ser det handlar det om valmöjligheten. Man kan välja att skriva om sig själv i en blogg eller att inte göra det men du kan inte välja att bevakningskameran ska låta bli att registrera dig. Vi kan jämföra det med att ha vänner på besök. Om man själv valt att bjuda in dem har man inget problem med att de får insikt i hur man bor. Om de däremot bjöd in sig själva utan att man kunnat välja bort besöket uppfattar man dem som påträngande och ohyfsade.

Förresten, om vi ska märka ord, betyder inte “Bambi på hal is” att någon inte behärskar en viss färdighet? Om det stämmer skulle det väl betyda att I SE YOU 2 anser att ungdomar inte behärskar Internet? Är det så att ungdomar inte behärskar Internet eller är det ungdomars sätt att använda Internet som är det rätta? Därför skulle det vara intressant att få veta vilka kunskaper I SE YOU 2 har i ämnet. Är hen en professor i modern IT-kommunikation, en 80-åring åldring fast i det förgångna eller en tonåring med stor Internetvana?

Slutligen verkar våren äntligen vara i antågande. Idag svepte ljumna vindar över en solblänkande sjö i staden och skapade allmänna vårkänslor. Förvisso anser jag våren bara vara ett förstadium till sommaren men den är i alla fall mycket bättre än vintern i många avseenden.

This entry was posted in Allmänt, IT och teknik and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.