Grundläggande färdigheter

För att inte få onödiga hinder i livet finns det några saker man måste lära sig. Saker som är på sätt och vis är grundläggande färdigheter. Dessa är att kunna

  • Cykla
  • Simma
  • Läsa
  • Skriva
  • Räkna
  • Bugga

Cykla är ett miljövänligt transportmedel som ger motion. Cykeln kan därför sägas vara det bästa ur två världar, promenader och bilkörning. Ett måste i dagens miljötänkande värld.

Simma är nödvändigt för att inte ta sig vatten över huvudet (ursäkta det dåliga skämtet). I princip var man än bor finns det vattendrag. Därmed är simkunskap nödvändig för roliga bad och inte minst för överlevnaden.

Läsa och skriva. Man säger ibland att det “civiliserade” samhället började när människan lärde sig att föra ner sina tankar på pränt. Idag när informationssamhället är ett faktum är dessa nödvändiga för att inte vara fullständigt handikappad.

Matematik på gymnasienivå och uppåt är inget man använder i sin vardag men att kunna räkna är lika viktigt som läs- och skrivkunnighet. Kakrecept, hastighetsgränser, prislistor är sådant som inte skulle gå att få grepp om utan matematiken. För att inte tala om skatten som är linjärt proportionerlig mot inkomsten upp till 20% av basbeloppet då den istället är en exponentialfunktion av bruttolönen med 6,78 procentandelars avdrag från arbetsgivaravgiften plus ett månatligt tillägg för pensionsparandet. Jag ser inte fram emot skattetaxeringen trots att jag inte lider av dyskalkyli.

Att kunna bugga eller dansa någon annan populär dans kanske inte verkar så viktigt. Inte förrän man en dag står vid sidan av golvet och undrar varför man aldrig lärt sig dansa när kompisen svänger runt som dansgolvets drottning/kung och verkar ha jättekul. Att bugga är både motionsrikt och roligt. För de som inte tycker att det verkar kul med dans eller som av någon annan anledning drar sig för att prova kan jag bara ge rådet att i alla fall prova 1 gång. Troligtvis kommer den personen att vara fast efter det och om inte har hen i alla fall provat. Vi ses på dansgolvet!

This entry was posted in Allmänt and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.