Hur bra är Windows Vista?

Någon har sökt på “hur bra är windows vista 2009?“. Själv har jag Windows Vista Ultimate 64-bit SP1. Min erfarenhet är att Vista egentligen är påfallande likt Windows XP. De flesta funktioner fungerar lika bra och finns på samma plats. Till en början kan ett nytt operativsystem kännas ovant men med Vista vande jag mig snabbt. Numera tycker jag Vista är bekvämare än XP. Till och med det omtalade UAC har fungerat smärtfritt med undantag för när man ska göra justeringar i startmenyns programmeny.

Att Vista skulle vara okompatibelt med många programvaror och drivrutiner anser jag är osant.
Vad gäller drivrutiner hade jag en del problem med mitt grafikkort men fick det till slut att fungera i Vista. Det är mer än vad jag lyckats med i datorns andra operativsystem, Ubuntu, och då har jag verkligen försökt med mer än vad som kan förväntas av en vanlig jag-vill-bara-att-det-ska-fungera-användare.
Jag har heller inte hittat några programvaror som inte fungerar i Vista. Till och med C++-kompilatorn Borland fungerar utmärkt efter en helt smärtfri installation. Det kan tilläggas att en programmeringskompilator är långt över det vanliga användare installerar. Inte heller program som Firefox, iTunes, Office 2003 och Google Earth har orsakat några problem.

Jag tycker att Vista har passerat “bugg-stadiet” och att man därför inte behöver vara “rädd” för att en Vista-dator inte ska fungera, tvärtom. Det sägs dock att Windows 7 snart släpps vilket kan vara bra att ha i bakhuvudet om man letar ny dator. Tänk dock på att nya versioner kan vara buggiga till en början.

Se även Kompilering.

This entry was posted in IT och teknik and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.