Prestandaklassificering i Windows Vista

Många klagar över nya Windows Vista men jag tänker fokusera på en av de bra sakerna med detta operativsystem. Eller vad som skulle kunna vara en bra sak.

En ny funktion i Vista är “Prestandaklassificering”. Den går ut på att Vista testar din dator och delar sedan ut ett antal poäng beroende på hur bra din dator är, ju högre desto bättre. I dagsläget kan en dator få mellan 1,0 och 5,9 poäng men efterhand som tekniken utvecklas kommer fler poäng kunna delas ut. Fördelen med detta system är att när du köper programvaror ska du kunna se om din dator klarar av programmet. Till exempel, du vill spela World of Warcraft och ser att din dator har 5,1 poäng. Eftersom WoW kräver 4,5 poäng kan du köpa spelet och veta att det fungerar. En jättebra tanke eftersom dagens prestandaspecificering kan vara kryptisk för medelsvensson. Ärligt talat, hur många vill-bara-spela-användare har koll på om deras dator har Nvidia Quadro NVS 140m (med shadingfunktion) eller senare? I alla fall jag har alltid saknat en enkel prestandajämförelse.

I vilket fall som helst, detta system har en allvarlig brist. Inte ens spel tillverkade och sålda av Microsoft är märkta med hur många poäng de kräver! Titta själv på Microsofts spelförsäljning och på spelet Age of Empire III. Inga prestandapoäng! Age of Empire III har fortfarande en specificering med smått kryptiska grafikkrav. Därmed förlorar systemet sin viktigaste poäng!

Jag hoppas att spelen börja märkas enligt systemet med prestandapoäng snart. I annat fall verkar systemet bara halvfärdigt vilket ger ett löjets skimmer över en funktion som egentligen skulle kunna vara väldigt bra.

Om du vill hur många poäng din vistadator har trycker du på Windowsikonen längst ner till vänster där startmenyn fanns tidigare. Högerklicka på “Dator” och välj “Egenskaper”. I fönstret som dyker upp klickar du på “Prestandaklassifiering”. Klart!

This entry was posted in IT och teknik and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.