Ronja Rövardotter – PC-spelet

Ronja Rövardotter

Ronja Rövardotter

I slutet av 90-talet släppte Norstedts Rabén Multimedia PC-spelet om Ronja Rövardotter. Jag minns det som ett mycket trevligt spel som jag och mina syskon fick klura en hel del på för att lösa.

Tyvärr finns spelet inte längre att köpa i butik.[1] Det var därför en stor dag när jag lyckades köpa hem det begagnat från Tradera! De senaste två kvällarna har jag tillbringat med att återuppleva barndomsminnen framför datorn. Och det måste jag säga, för att vara ett spel från 1998 har det väldigt bra grafik! Att installera spelet gav inte heller upphov till några större svårigheter.[2]

Då det är ett bra spel och eftersom det inte längre går att köpa i butik har jag inga större samvetskval med att dela med mig av spelet. Nedan hittar du länkarna till readme-filen[3] och till zip-filen med CD-avbildningen.[4]

Om möjligt, använd Bittorrent-filen för att ladda ner spelet. Bittorrent är effektivare för nerladdning än vad direkt nedladdning från en central server är. Om du ändå gör en direkt nerladdning bör du “kors-seeda” för att hjälpa dem som laddar ner spelet via Bittorrent.

Bittorrent – http://thepiratebay.se/torrent/10806907/Ronja.Rovardotter.1998.PC-Zyyn

readme.txt – 419 kB – http://tankarochkuriosa.se/wp-content/uploads/2016/03/readme.txt
ronja.zip – 342 MB – http://tankarochkuriosa.se/wp-content/uploads/2016/03/ronja.zip

Mer detaljerad beskrivning finns i readme-filen.

Noter och referenser

1. Webbhallen – Ronja Rövardotter
2. Jag körde spelet på en uppdaterad Vista-dator ifall någon undrar.
3. ReadMe-filen för uppladdningen som jag gjort. Spelets egen ReadMe-fil finns i CD-avbildningen.
4. Observera att länkarna går via bit.ly. Detta är enbart för att jag ska få statistik på nedladdningarna. Om du känner dig obekväm med detta förfarande kan du kopiera länktexten och klistra in den i din webbläsares URL-fält.

This entry was posted in IT och teknik and tagged , . Bookmark the permalink.

35 Responses to Ronja Rövardotter – PC-spelet

 1. jagvill inte says:

  Hur ska jag kunna spela spelet? Måste jag fixa ner cd-avbildningen på skiva eller? Gärna en lång och tydlig förklaring

 2. Patrik says:

  Tack så mycket för att du har laddat upp spelet! Synd bara att jag nyligen har köpt det från tradera….

 3. @jagvillinte: Ja, troligtvis måste du det. I zip-filen finns en cue-fil, det vill säga CD-avbildningen. Med den kan ImgBurn bränna filerna till en CD-skiva alternativt en DVD-skiva. Kör skivan och läs spelets ReadMe som finns däri.

  @Patrik: Varsågod! Ja, ibland stämmer inte tajmingen riktigt. 🙂

 4. W says:

  Försökte öppna filen i daemon tools men det står bara “Windows can’t access this disc” och sedan att den kanske är korrupt. Det ska ju gå att öppna .cue-filer i daemon väl?

  Tack på förhand

 5. W says:

  Hm, ser nu att du skrev att man måste bränna den till cd. Tyvärr har jag inte den möjligheten. Finns det inget annat sätt?

 6. W says:

  Haha, nej! Fick det att fungera! Tänkte lite fel bara. Du kan ta bort mina kommentarer 🙂 Men du kan ju lägga till att man kan öppna filen i daemon tools så behöver man inte bränna.

 7. @W: Ja, man kan nog få det att fungera med Deamon Tools också. Det är dock inte den metoden jag använt och därför kan jag inte heller gå i god för den genom att skriva in den i beskrivningen. Däremot tycker jag det är kul att du delat med dig av tipset i alla fall! 🙂

 8. W says:

  Det funkade utmärkt att installera spelet genom Daemon Tools. Har nu spelat färdigt spelet och nostalgitrippat lite 🙂 Tack så mycket!

 9. N says:

  Jag skulle verkligen behöva hjälp med hur man får ner den på skiva, Jag har laddat ner Imgburn men jag vet inte riktigt hur jag ska fortsätta…

 10. @W: Varsågod! 🙂

  @N: Det är jättekul att du vill spela spelet och vågar be om hjälp. Jag vill inte heller verka otrevlig men jag kan inte förstå vad det är som är svårt. [bekymmersam smiley]

  ReadMe-filen borde ge dig hinten att packa upp ZIP-filen med 7-zip. ReadMe-filen säger också “Provided as bin/cue CD-image file created using ImgBurn”. Det i sin tur borde få dig att öppna ImgBurn och därmed se vad som bör göras.

  En väldigt bra sak att göra om man känner sig osäker på ett program är att läsa i forumet eller FAQn på programmets hemsida. I fallet med ImgBurn finns det till och med ett menyalternativ som heter “Guides”. Om inte det hjälper dig kan du söka i forumet efter lämplig guide, antingen manuellt eller med Google och sökfrasen “How to burn image file”.

  Jag skulle kunna ge dig svaret direkt men i så fall skulle jag våldföra mig på scoutmetoden. Learning by doing, lära genom att göra. Jag vill att du i första hand försöker lösa ditt problem själv utan att förlita dig på andras hjälp. Ovan har jag redan gett dig ledning till hur du kan göra. Skulle du fortfarande ha problem får du gärna fråga igen och försäkra dig då om att du läst igenom HTAQTSM.

  Lycka till! 🙂

  //Björn

 11. Agnes says:

  Hej! Jag är totalt korkad och har aldrig laddat ner saker förut, försökt förstå mig på men det funkar inte så jag undrar om du vill sälja ett ex till mig?

 12. E says:

  Tack för uppladdning av spelet!

  Har testat att både bränt spelet till CD-skiva och kört det via Deamon Tools. Jag saknar ljud då de ska prata på båda alternativen.. 🙁 har sidoljuden/effekterna men inget prat-ljud. Hur funkade det för er andra?

 13. @Agnes: Kräla inte i smutsen! 😉
  I dagsläget har jag tyvärr inte möjlighet att bränna ut skivor till någon. Det som finns att tillgå är det du hittar i inlägget ovan. Ledsen att jag inte kan vara till mer hjälp!

  @E: Det fungerar utmärkt för mig (naturligtvis). Vad som kan vara orsak har jag tyvärr ingen aning om. Har du provat att köra på en annan dator? Jag har för mig att spelet kräver Direct X i någon version från när spelet släpptes. Nu gissar jag men det skulle kunna vara någon mis-match i versionerna. Prova att köra med enbart spelets version installerat så att inte någon senare version tar över och missförstår spelet.

  Bara för att ha sagt det, vid ett flertal tillfällen har jag märkt att ljudet på min dator försvunnit när jag t.ex skulle se på film (ingenting relaterat till spelet dock). Många gånger har det bara varit en kontakt som råkat ryckas ur. Skulle det kunna vara så i ditt fall? Inte för att det verkar troligt men sidoljuden och ljudeffekterna skulle kunna vara dirigerade till sidohögtalarna, som fungerar, medan talet går till center-högtalaren, som inte fungerar, eller något liknande…

  Någon annan som har någon idé om lösning på Es ljudproblemet?

 14. ._. says:

  Var är “Ronja/Scurr/serials.cpp” filen? Och all item’s för spelet? Jag kan inte ens starta spelet.

 15. Vad ska du med den filen till? Spelet är redan kompilerat.

  Om jag inte minns fel var det bara att bränna ut avbildningen på en CD och sedan köra CD:en för att starta spelet.

 16. jag behöver hjälp says:

  Hello, i was just wondering if there is any way to set the language of this game into finnish? I love this game, have played it when i was a kid but i cant find the finnish version anywhere so i decided to download this version. However there is no options where to change the language and i was wondering if there is any way to change the language from files/settings? Thank you for your help.

 17. Trixi says:

  Den har dött. Försöker få ner spelet med sitter fast på 38,5%. Du råkar inte ha möjlighet att sedda den? Vill så gärna återuppleva barndomen med detta spel!

 18. @jag behöver hjälp:
  None that I know of. 🙁

  @Trixi:
  Se till att du har din torrent-klient igång 19:00 idag.

 19. Niclas says:

  Hej Kan du fortsätta dela ut detta? min flickvän vill ha spelet 🙂

  Tack på förhand

  • @Niclas:
   Vad kul att du vill spela det här gamla spelet! Filerna är uppe och snurrar så du kan ladda ner dem närhelst du vill. Jag hoppas du får lika mycket nöje och nostalgitripp av spelet som jag fick! 🙂

 20. Niclas says:

  Hej tack för seed 🙂 dock har det fastnat på 99.8% kan du kolla ifall det hänt något med din uppload? 🙂

  • @Niclas:
   Det är medvetet att den fastnar på 99,8%. Tidigare har folk laddat ner filerna och sedan struntat i att seeda (så kallad “Hit’n’Run”). Därför la jag in ett fel i huvudfilen. Felet är tillräckligt litet för att ImgBurn ska kunna kompensera för det vid bränning men tillräckligt stort för att torrent-programmen ska reagera. På så vis fortsätter folk att seeda filerna. 🙂

 21. Niclas says:

  Aha då förstår jag 🙂 vet du förresten om det går att få att fungera på windows 10? 🙂

 22. Jocke91 says:

  Tjenare!
  Är filen fortfarande aktuell?
  Får inte igång filen överhuvudtaget.. Skulle du kunna trycka igång den igen tror du? Ungarna vill lira spel som pappa spelade! 😀

  • Jag kör igång µTorrent och seedar filen lite då och då. Håll din klient igång så kommer du få ner filen förr eller senare. “Förr” om alla hade hjälpt till att seeda, “Senare” eftersom många kör Hit’n’Run.

 23. Hei says:

  Hey, lasta ned spillet med zip filen og det funker greit. Men det går ikke ann og lagre? Hva tror du er galt ?

 24. Sandra says:

  Hej, laddade ner zip filen och öppnade o gick in på game o körde det.
  Men jag kunde bara spela en gång sedan råkade jag tabba ut och nu får jag inte igång spelet igen.
  kommer bara till en vit skärm där det står COM någonting.

  Folk seedar inte så får inte ner torrenten utan bara zip filen via nätet.

 25. M says:

  Hej! Funkar filen forfarande? Jag får inte igång den..

  • Filen är inte ändrad på länge, men du kan behöva bränna den till en CD-skiva så att brännprogrammet alternativt körningen efteråt hanterar det skrivfelet som kommit med i filen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.