Spotify Next Generation

De som är lite uppmärksamma har noterat att Spotify version 0.4.3 kom ut idag klockan 10:00. Det är väl värt att uppdatera. Jag tänkte gå igenom några nya funktioner i Next Generation.

För er som inte redan “känner” mig på Spotify har jag sedan tidigare gjort en Spotify-sida med de spellistor som finns i mitt publika bibliotek.

Aktivera Next Generation

När du öppnar Spotify Next Generation efter installationen får du ange dina uppgifter till Facebook. Detta för att Next Generation ska veta vilka Spotify-användare du känner. Jag misstänker att detta är ett krav för att få ut det mesta av Spotify. När du gjort detta kommer ett (1) logginlägg i Facebook skapas. Detta talar om att du skaffat Next Generetion.

Importera ditt iTunes bibliotek

Till att börja med kan du importera ditt iTunes-bibliotek till Spotify. Klicka på
File->Import Music->Import iTunes Library
och Spotify fixar resten. Observera att om du har några (osmarta) spellistor i iTunes kommer även dessa spellistor att importeras. Om samma spellista redan finns i Spotify läggs låtarna i iTunes version helt enkelt till i Spotifys version. Tänk på att detta även gäller för andras Collaborative Playlists (delad spellista) i Spotify. Om du i iTunes har spellistan Hemliga låtar och din kompis har en delad spellista med samma namn kommer dina hemliga låtar att läggas till i din kompis spellista!

Konfigurera ditt publika bibliotek

Uppe till höger i Spotify finns det en liten ikon med två figurer. Om du klickar på den får du upp en lista till höger på andra du känner som har Next Generation. Dina vänner läggs automatiskt till när de skaffat Next Generation. Om du klickar på någon av dessa kan du se deras publika bibliotek. Vi ska dock börja med att ställa in ditt publika bibliotek.

Klicka på ditt namn. Överst i mitten finns en bård märkt Your public library och med en knapp Edit till höger. Klicka på knappen. Du ska nu se en lista på dina spellistor med gröna eller gråa knappar. Grå knappar betyder att du INTE delar den spellistan. Dela spellistor genom att klicka på knapparna så de blir gröna. Du kan göra likadant med Top artists och Top tracks, det vill säga de artister och låtar du lyssnar mest på för tillfället. Ovanför listan med spellistor finns ett kryss-alternativ med texten Automatically publish new playlists I create. Jag rekommenderar att du avbockar den så du inte publicerar något av misstag. Spellistan Starred är låtar du “stjärnmärkt”. När du valt ut listor du vill dela klickar du på Done i bården längst upp.

Nu ska du se ditt publika bibliotek. Om någon “följer” någon av dina spellistor står det något i stil med XX subscribers till höger om den. Klickar du på pilen bredvid kan du se vilka användarna är.
Förresten tack alla som följer min “Klassisk musik”. Jag hade ingen aning om att över 70 personer hade den. Jättekul! 🙂

Utforska andras bibliotek

Du kan även följa andras spellistor. Öppna någons publika bibliotek och klicka på Subscribe vid någon spellista du inte redan har. Den kommer då dyka upp i din lista med spellistor till vänster. Ett logginlägg på Facebook kommer också att skapas. Om du inte vill att sådana inlägg ska skapas mer letar du rätt på inlägget i Facebook, för pekaren över inlägget och väljer Ta bort. Välj Fråga alltid först innan Spotify publicerar något och klicka sedan på Ta bort. Nu kommer inte fler inlägg publiceras på Facebook utan att du tillfrågas först.

Stjärnmärkta låtar

Om du vill markera en låt för att lätt hitta den igen, till exempel vid en sökning, kan du klicka på den oifyllda stjärnan till vänster om låttiteln. Då dyker låten upp i spellistan Starred.

Skicka och ta emot låtar

Man kan också enkelt skicka en speciell låt till andra genom att högerklicka på låten och välja
Send to->Spotify People->Din kompis Namn
På samma sätt kan man skicka låtar till Facebook och Twitter genom att till exempel välja
Send to->Facebook
Om någon skickar dig låtar på samma sätt dyker dessa upp i din Inbox i menyn överst till vänster. Där finns också Library som du kan klicka på för att se fler kategorier. i Library finns bland annat din lista med stjärnmärkta låtar.

Fler instruktioner

Den som vill se hur saker och ting fungerar kan kika på Spotifys egna Next Generation film på Youtube.

Uppdatering 1: Observera att Spotify av någon anledning dragit tillbaka version 0.4.3 (Next Generation) och att det är version 0.3.23 som nu finns att ladda ner. Kan det bero på de kraschar jag och andra (kommentar 5/6) upplevt med den senaste versionen? Spänningen tätnar. Jag ska hålla ögonen på det här!

Uppdatering 2: Nu har Spotify släppt version 0.4.3.369 jämfört med version 0.4.3.353 tidigare idag. Nu ska vi se om den uppdaterade klienten fungerar bättre.

Uppdatering 3: Och nu har Spotify bestämt sig för att ta det lite lugnt och återigen dragit tillbaka senaste versionen av Spotify-klienten. Om du gör det på egen risk kan du
ladda ner version 0.4.3.369 av Spotify (den som fungerade för mig) från min webbplats på adressen bjornlarsson.se/sng.

Uppdatering 4: Nu verkar det som Spotify fått ordning på uppgraderingen. Vad jag kan se ligger senaste versionen av klienten uppe på Spotifys webbplats och den verkar fungera.

This entry was posted in Filmklipp, IT och teknik and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.