Svar på gästboksinlägg

Besökaren “emil” skrev följande i min gästbok.

hej bra webb sida du har
läste lite på hur du har bygt det och som ja har bygt upp bjorsaters.scoutkar.nu är med farame / frameset vilket går lite snabare med den tanken på att alt inte behöver laddas upp varge gång. kan vara bra att veta om du vill testa:)
föresten en sådan här gästbok hur gör man det?? om du vill och har tid så kanke du kan skikaöver hur man kan göra den eller en “ren” kopia som ja kan kolla på 🙂

Eftersom inlägg i gästboken är begränsade till max 500 tecken och eftersom jag inte orkar programmera om gästboken just nu svarar jag här istället.

Först och främst, tack för komplimangen!
Vad gäller framesets provade jag själv att använda både vanliga frames och iframes på min webbplats en gång i tiden. Min erfarenhet av det var dock att det blev fult och ofunktionellt. Därför gick jag ganska raskt över till boxar istället (div-taggen).

Den här gästboken är en utveckling av gästboken på hellbe.se. Jag har skickat ett mail och frågat om jag kan sprida koden vidare. För att gästboken ska fungera behöver man ett webbhotell med PHP och MySQL.

Lite kunskap i dessa båda “ämnena” skadar inte heller. Tidigare kunde man använda Webdesignskolan gratis men nu tar de betalt. Jag har inte själv provat PHPSidan men den kan kanske hjälpa dig. Prova även att söka på php skola.

Den som vill ha en kopia av min gästbok kan besöka adressen http://www.prodaweb.se/lhguestbook/ där instruktioner och nedladdningslänk till gästboken finns.

This entry was posted in IT och teknik, Webbplatsen and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Svar på gästboksinlägg

 1. emil says:

  okey php vet ja att det funkar kalendern är uppdygd med det men sen om resten funkar vet ja inte men jag går såndär webb kurs i skolan men den slute på mondag men ja kan ju alltid fortsätta att fråga honom så det ska nog funka.
  tack för att du frågan om ja kan få en kopia 🙂

  • Webbmaster says:

   Du får höra efter med ditt webbhotell om de har MySQL. Kolla även upp med läraren om ni får lära er SQL och databashantering i någon kurs. Det är en bra investering! 🙂

 2. Eric says:

  Tillägg för webbdesignskolan. Under den tid som den var gratis så lärde dem ut HTML på ett helt felaktigt sätt. På det sätt som det lärdes ut på var ett sätt som morderna hemsidor inte ska byggas på idag. Dessutom struntade de i praktiskt taget w3c-standarden.

  Om jag skulle rekommendera en sida där man kan lära sig HTML (och CSS) skulle jag rekommendera w3cschools.com som är både pedagogik och lär ut HTML på ett sätt som dagens hemsidor ska se ut idag. Till skillnad mot webbdesignskolan så är denna helt gratis att använda. Enda nackdelen som det kan vara för vissa är att sidan är helt på engelska, men det kan man lösa med att översätta sidan med Google Translate. Visst, resultatet blir inte perfekt men det kan ge rätt bra hjälp.

  Angående om webbhotell så kan man även installera webbserver, php och mysql på sin dator. Fördelen är att dels att du kan själv bestämma vad du vill ha på den och det är helt gratis till skillnad mot webbhotell som oftast kostar en slant. Att installera programvaran och ändra inställningar är idag inte alls svårt om man installerar ett färdigt paket så som XAMPP (http://apachefriends.org/en/xampp.html).
  Men vill du senare lägga ut gästboken på en hemsida så att alla som vill kan komma åt den är det i detta fall bättre att skaffa webbhotell. Problemet med att installera en server på egen dator är att den måste stå på för att komma åt hemsidan och så är inte alltid fallet.

 3. emil says:

  okey har du fått svar??
  hoppas jag inte är för på stridig men så är det i bland 🙂

  • Webbmaster says:

   Nejdå, men jag behöver lite tid att kontrollera koden och packa ihop den inför ivägskickandet. Simon Hellbe som skrev grunden till gästboken hade inget emot att koden sprids vidare men varken han eller jag tar något ansvar för vad koden kan komma att förorsaka.

 4. emil says:

  låter super bra
  ni ska inte behöva ta ansvar för kåden och vad den gör så länge som den är som den nesten ska vara så är det lungt för mig
  jag antar att du skikar den via mailen det går bra för mig antar att du kan se min mail så 🙂
  hälsa och tacka Simon för att ja får ett ex

  • Webbmaster says:

   Det stämmer att jag har den mail-adress som du angivit när du skrev kommentaren. Som koden ser ut nu är den anpassad för min webbplats och därför håller jag på att “renskriva” koden samt göra en enklare beskrivning av hur den ska implementeras.

   Uppdatering: Koden till gästboken finns att ladda ner på http://www.prodaweb.se/lhguestbook/. Där finns även dokumentation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.