Tjusigt argument mot fildelning

Visserligen har vi skilda åsikter i fildelningsfrågan men jag måste ändå erkänna att det finns bra argument, med humor dessutom, i bloggen Sven tycker (2009-06-27, tyckeri 4426).

Jag ser att Köpenhamn är på väg att kapitulera i kampen mot drogmissbruket. Socialnämnden i stan är på väg att klubba igenom en lag som innebär att bruket av cannabis inte blir illegalt. Man resonerar som så att eftersom man inte kan bekämpa den illegala handeln, så får man väl göra den legal. Vilket är lika korkat som att säga att eftersom vi inte kan bekämpa fortkörningarna på vägarna så får vi införa fri fart. Eftersom vi inte kan bekämpa snatterierna i affärerna så får vi väl göra det legalt att snatta i affärer. Eftersom vi inte kan bekämpa stölden av musik, film, datorprogram osv genom fildelning så får vi göra det legalt!

Problemet är att jag och andra med mig inte tycker att det är olagligt att ladda ner saker för privat bruk. Att fildela är lite som att köpa en kaka, analysera den för att få fram receptet och sedan sprida kopior av kakan utan att betala dem som äger receptet.

Man kan tänka sig en parkering med helt nya bilar av märkena Ferrari, Lamborghini, Koenigsegg och Porsche. Har ni förresten tänkt på hur svåruttalade namnen på supersportbilar är? I vilket fall som helst har parkeringen ingen bevakning och det går inte att kontrollera vilka personer som rör sig i området. Nycklar och registreringsbevis (och liknande) finns i alla bilar som dessutom är olåsta. Väldigt många andra i staden tar bilar från parkeringen utan att betala och det utan att någon blir åtalad för bilstöld.
Skulle du ta en av bilar?
Jag tänkte väl det! Det här är samma sak som fildelning.

Men vi kan vrida och vända på de här exemplena så att de argumenterar både för och emot fildelning. Är fildelning laglig eller olaglig? Svaret kommer nog att dröja och själv tror jag att nya tider kräver nya lösningar till nya möjligheter.

This entry was posted in Fildelningsdebatten and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.