Varför ska det vara så förbannat besvärligt att vara laglig?

I meddelandet Ska det vara så förbannat besvärligt att betala för sig? skriver Björn Ulvaeus att

Bakom den sårade oskuldens snyftande ligger en mycket krassare andemening: Det är lättare och billigare att sno än att ladda ner på lagligt sätt.

I detta inlägg tänker jag lägga alla åsikter om huruvida piratkopiering är rätt eller fel åt sidan. Jag hoppas att du som läsare kan göra detsamma.

Det jag tänker ta upp är precis det som Björn Ulvaeus skriver: det är lättare att ladda ner olagligt än vad det är att köpa lagligt. För några år sedan ville jag köpa en låt från iTunes Store. Jag ville vara laglig och låten kostade bara nio kronor vilket var överkomligt. Problemet var att man är tvungen att ha ett kreditkort för att handla i iTunes Store. För att ha ett kreditkort måste man vara myndig vilket jag inte var. Att fråga efter föräldrarnas kortnummer var inget alternativ då de inte är lika säkra på Internets funktionalitet som vi barn är. Jag hade därför följande alternativ:

 1. Vänta två år på att bli myndig, gå till banken och skaffa kreditkort med tillhörande e-kort, registrera ett konto i iTunes Store och långt om länge köpa låten.
 2. Ladda ner  och installera µTorrent, leta rätt på lämplig torrent, ladda ner låten. Klart på fem minuter (långsam uppkoppling).

Vad tror ni att jag gjorde? Posta ditt svar i ett kuvert och märk det med “Dagens kuggfråga”.

Jag gjorde nämligen båda alternativen. Med facit i hand kan jag konstatera att om musikbranschen ska överleva måste det bli lättare att ladda ner LAGLIGT FÖR ALLA!! Även femårige Per ska kunna betala för sina låtar utan att behöva ta hjälp av någon. Det är inte diskuterbart, fixar inte branschen detta är det tack och adjö.

Det är detta som är problemet: det är svårt att vara laglig men lätt att vara olaglig!

This entry was posted in Fildelningsdebatten, IT och teknik and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Varför ska det vara så förbannat besvärligt att vara laglig?

 1. Eric says:

  Problemet är också att det är dyrt. Om vi säger att varje låt kostar 9 kr att tanka ned lagligt, och man vill ha ett helt album. Om vi säger att det är 13 låtar per cd så kommer albumet att kosta 117 kr, för det får nästan jag samma album fast i på en CD-skiva men fodral och allt. Dessutom får man även i vissa fall bonus-saker så som träningskort osv. Frågan är om det är värt det? Dessutom får man även massa skydd vilket gör det omöjligt att spela samma låt på andra medium än sin dator (oftast). Visst, det går att lösa men enligt lag får man inte ta sig runt likanse skydd, vilket gör att man kommer till en mörka sidan (om man ska ta citat från Star Wars). I och för sig har det skett förbättringar inom musikbranschen, eftersom att apple och cdon.com har valt att kasta ut skydden.

  Men om man ska beröra en annan bransch som datorspel så har det blivit värre. Far Cry 2 exempelvis har infört så att man max bara får installera spelet 5 gånger innan man måste ringa supporten och övertyga dem att ge fler chanser att installera spelet. Om man inte får det? Då måste man köpa ett nytt exemplar trots att man har redan betalt för det. Har man betalt för något så ska man även behålla den, eller hur?
  Men hur går det för piraterna? Har det inte blivit svårare att knäcka spelen i och med dessa skydd? Nepp, där flyter vardagen på som vanligt och där kan man ladda ner och installera ett spel precis som innan. Är det någon begränsning? Nej, man kan installera spelet oändligt antal gånger. Så vad har man fått ut av det här?

  Krångligare och mer orättvist för den som vill göra rätt för sig, men fortfarande lika enkelt för en pirat. Visst är världen hur underbra ibland? *host* ironi *host*

  • Webbmaster says:

   Absolut. Ja herrarna blir hjältar men folket det blir dömt sjöng Björn Afzelius i sången En kungens man. Det ligger något i att de oskyldiga blir dömda medan de egentliga skurkarna kommer undan.

 2. Celine :) says:

  Jahaaaaaaaaaaaaaaa.

  Alltså jag vet inte direkt vad jag ska säga. Det vore inte vara svårt att göra det lagligt. Man vore inte behöva vara myndig för det där.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.